English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

29 aprilie 2012: Parlamentul European solicită modernizarea universităților europene

Stiri >>

 Doar 200 dintre cele 4000 de instituții europene de învățământ superior se află în topul celor mai bune 500 din lume. Pentru a îmbunătăți această cifră și competitivitatea europeană la nivel mondial, parlamentarii europeni au adoptat un raport în plenul parlamentului pe 20 aprilie 2012, care să încurajeze statele membre și instituțiile de învățământ superior să modernizeze procesul de educație prin : extinderea accesului, promovarea mobilității și încurajarea universităților de a coopera cu instituțiile locale de stat sau private.

Raportul întocmit de creștin-democratul român László Tökés este o reacție la comunicarea Comisiei Europene privind provocările cu care se confruntă învățământul superior la nivel european. Acesta sugerează trei elemente de îmbunătățire a calității învățământului superior.

Primul se referă la extinderea accesului la educație, având în vedere că până în 2020, 35% dintre solicitanții de posturi vor avea nevoie de studii superioare, iar actualmente muncitorii trebuie să se adapteze permanent la noile tehnologii. Astfel, universitățile trebuie să-și adapteze programele și metodele de predare pentru a satisface nevoile unor noi tipuri de studenți, cum ar fi persoanele în vârstă.

Al doilea aspect se referă la creșterea mobilității. În acest sens, universitățile trebuie să colaboreze pentru stabilirea unui trunchi comun unic, rezultate bine definite și susținerea învățării limbii de predare. Deasemenea, e nevoie de o strânsă colaborare în privința recunoașterii studiilor.

Al treilea aspect atins de raport privește deschiderea universităților față de alte instituții, în special cele private. Având în vedere că 21% dintre tinerii din Europa sunt șomeri, e nevoie ca universitățile să monitorizeze tendințele pieței muncii. De aceea, raportul apreciază angajamentul Comisiei de a îmbunătăți disponibilitatea datelor privind angajarea absolvenților.

Sursa: europarl.europa.euBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom