English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

29/02/2016: O organizaţie a Bisericii Ortodoxe din Grecia a primit Premiul Raoul Wallenberg pe 2016 al Consiliului Europei

Stiri >>

În anul 2016, Premiul Raoul Wallenberg a fost acordat organizației non-guvernamentale Agkalia din Grecia, pentru realizări deosebite în acordarea de asistență și ajutor umanitar miilor de refugiați din insula Lesbos. Înființată în anul 2009 de preotul Efstratios Dimou, organizația a ajutat, începând din luna mai a anului 2015, peste 17.000 de refugiați și migranți, oferind adăpost, hrană, apă și ajutor medical. Prin întreaga lor activitate, inspirată din trăirea creştină, voluntarii Agkalia promovează toleranța, solidaritatea și drepturile omului, devenind astfel promotori ai valorilor europene.

În valoare de 10.000 de euro, premiul Raoul Wallenberg se acordă la fiecare doi ani unei persoane, grup de persoane sau organizații pentru realizări umanitare deosebite, de către un juriu format din șapte persoane cu competențe în domeniul drepturilor omului și al acțiunilor umanitare. Membrii juriului sunt desemnați de către Secretarul General al Consiliului Europei, de Ministerul suedez al Afacerior Externe, administrația orașului Budapasta, Institutul Raoul Wallenberg din Lund - Suedia, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Înaltul Comisar ONU pentru refugiați și de către familia lui Raoul Wallenberg.

* Raoul Gustaf Wallenberg a fost un diplomat suedez, trimis în Budapesta la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a conduce o operațiune de salvare a evreilor din Ungaria ocupată de naziști. Prin acțiunile proprii, dar și ale celor din echipa sa, Raoul Wallenberg a reușit să salveze aproximativ 100.000 de evrei, din această cauză, fiind ulterior întemnițat și ucis. Pentru acțiunile sale umanitare, Raoul Wallenberg a fost nominalizat de două ori la Premiul Nobel pentru Pace, în anii 1948 și 1949, state precum Canada, SUA, Ungaria și Israel i-au acordat cetățenia de onoare, numeroase premii fiind acordate anual în numele său.

http://www.coe.intBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom