English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

4 Noiembrie 2011: Întâlnirea G20 de la Cannes, umbrită de criza din zona EURO

Stiri >>

G20.jpgPe 3 și 4 noiembrie 2011, a avut loc, la Cannes, în Franța, întâlnirea anuală a G20. Liderii țărilor cu cele mai puternice economii ale lumii au analizat provocările actualei crize economice mondiale și au căzut de acord asupra unor măsuri de relansare a economiei mondiale. Atenția întregii lumi rămâne însă, în continuare, îndreptată asupra dificultăților din zona EURO.

 

Cea mai arzătoare problemă tratată în cadrul summitului a fost, precum era de așteptat, situația Greciei, a cărei intrare în incapacitate de plată ar putea avea efecte grave asupra economiei europene, atrăgând după sine deznodăminte similare pentru situația mai mult sau mai puțin asemănătoare din țări precum Irlanda, Portugalia și chiar Italia, a treia economie europeană, care a fost pusă sub supraveghrea FMI. Efectele unei asemena evoluții nu s-ar limita, în mod cert, la spațiul european, motiv pentru care liderii G20 au promis majorarea resurselor financiare puse la dispoziția Fondului Monetar Internațional. Totuși, detaliile tehnice ale acestei majorări urmează să fie puse la punct abia în februarie 2012, de către miniștrii de finanțe din statele membre ale grupului.

Între timp, recenta propunere a premierului grec de organizare a unui referendum în privința acceptării de către țara sa a celei de-a doua tranșe a împrumutului de la Uniunea Europeană și FMI a scăzut considerabil șansele UE de a obține sprijin financiar de pe piețe externe, mai ales din China. Votul de vineri seara, din parlamentul grec, pare a avea o mare greutate în această privință, în ciuda faptului că varianta referendumului a fost ulterior exclusă de Papandreou.

Liderii europeni și-au declarat sprijinul pentru o serie de măsuri de sprijinire a agriculturii, pentru a putea răspunde necesităților alimentare ale unei populații în continuă creștere. Necesitatea desființării „paradisurilor fiscale” a fost de asemenea afirmată în termeni fermi, mai ales de liderul francez, Nickolas Sarkozy, care a criticat politicile fiscale ale unor state precum Elveția ori Lichtenstein.

Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom