English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

7 iulie 2012: Reziduurile alimentare și ecologizarea regimului alimentar - priorități în politica de mediu a UE

Stiri >>

 

Uniunea Europeană are ca prioritate ecologizare sistemului de producție alimentară și reducerea irosirii alimentelor, fenomene care au luat amploare în ultimii ani. Atât starea de sănătate a populației, cât și poluarea sunt influențate direct de aceste fenomene. De aceea este nevoie de luarea unor măsuri care să scadă consumul de alimente intens procesate și să descurajeze irosirea acestora. În acest sens, UE a prezentat o strategie care ar trebui să genereze efecte până în 2025, reducând la jumătate cantitatea de alimente irosite și efectele prelucrării asupra mediului.

 Europa  are aproape 80 milioane de cetățeni care trăiesc sub pragul sărăciei și 16 milioane care depind de ajutoarele alimentare. În acest context, UE a lansat o cruciadă împotriva irosirii alimentelor. Până la 50% din alimente comestibile, sănătoase se irosesc de-a lungul lanțului alimentar în fiecare an (gospodării, restaurante, supermarketuri, etc.). Într-o rezoluție adoptată în ianuarie 2012, legislatorii europeni au solicitat Comisiei Europene înjumătățirea cantității de reziduuri alimentare până în anul 2025. “Este nevoie de o strategie convingătoare, la nivel european, care să ghideze statele membre în abordarea acestei chestiuni”, a declarat Salvatore Caronna, europaramentar italian care s-a numărat printre cei care au elaborat rezoluția.

Totul trebuie să înceapă prin educarea consumatorilor, prin programe educative în școli. De asemenea s-a propus schimbarea practicilor privind însemnarea datei de expirare pe produse, astfel încât acestea să fie cât mai clară pentru consumatori. Prin scutirea de taxe, supermarketurile ar putea fi încurajate să doneze alimentele pentru care se apropie data expirării,  în loc să le arunce.

Ecologizarea sectorului alimentar este un alt factor necesar. Actualmente, sectorul alimentar folosește  23% din resursele mondiale, generează 18% din emisiile de gaze cu efect de seră și 31 % din emisiile de poluanți acidifianți. În septembrie 2011 UE a prezentat propria viziune de ecologizare a sectorului alimentar până în 2050, pentru a reduce consumul de resurse naturale. Aceasta prevede scăderea nivelului de poluare la producerea alimentelor, prin încurajarea utilizării alimentelor cât mai puțin procesate, care va duce la scăderea cu 20% a resurselor utilizate.

De asemenea, se prevede flosirea în viitor a unei amprente de carbon pentru produsele alimentare, care să menționeze emisiile de dioxid de carbon și kilometrii parcurși de alimente până să ajungă în farfuria consumatorului.

Sursa: www.euractiv.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom