English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

8/11/2013: Unul dintre noi a strâns peste 1,8 milioane de susținători

Stiri >>

 Susținută de peste 1.891.000 de europeni, Unul dintre noi este de departe cea mai populară inițiativă cetățenească europeană înregistrată până acum de Comisia Europeană. 20 de state membre UE au atins numărul minim de semnături, față de numai șapte, cât este minimul cerut de regulament, ceea ce reprezintă un indicator evident al dorinței cetățenilor europeni de protejare a embrionului uman. Luni, 11 noiembrie 2013, ultimele semnături strânse pe hârtie vor fi depuse la autoritățile naționale competente, încheindu-se astfel prima fază a procesului legislativ presupus de o astfel de inițiativă. 

 

Scopul acestei inițiative este de a reafirma faptul că embrionul uman este Unul dintre noi și de a cere UE să pună capăt finanțării activităților care presupun distrugerea acestuia, în special a proiectelor de cercetare, incluzându-le pe acelea ce urmăresc extragerea de celule stem. Este vizată de asemenea încetarea finanțării organizațiilor care, direct sau indirect, încurajează ori promovează avortul.

O astfel de reglementare ar fi consecventă legislației UE în vigoare, având în vedere mai ales decizia Curții Europene de Justiție în cazul Brüstle v. Greenpeace, care a afirmat clar că embrionul uman este protejat de legea europeană, precum și faptul că legislația în privința avortului nu ține de competența UE și nu este un drept universal uman.

Organizatorii acestei ICI mulțumesc călduros tuturor celor care au organizat impresionante campanii de susținere și strângere de semnături în întreaga Europă. Un număr fără precedent de grupuri din societatea civilă au colaborat în fiecare țară pentru a crea rețele puternice și efective de apărători ai vieții umane și pentru a aduce acest nivel în atenția liderilor politici europeni. Timp îndelungat, industriile interesate au monopolizat dezbaterea pe aceste teme la nivel european, or acum, pentru prima dată, aceste forțe sun provocate de un puternic mesaj alternativ. Răspunzând reificării și anihilării embrionului uman Unul dintre noi afirmă demnitatea și valoarea vieții umane, încă din momentul zămislirii. În această privință, organizatorii doresc să mulțumească Comisiei Europene pentru suportul și asistența acordate de-a lungul procesului de strângere de semnături.

Nu mai puțin important, Unul dintre noi reprezintă un succes și datorită sprijinului oferit de Bisericile Europene. A vedea creștini ortodocși, romano-catolici și protestanți făcând front comun pentru apărarea binelui comun este un prilej de bucurie și speranță.

În România, Unul dintre noi a primit un sprijin larg din partea Bisericii Ortodoxe Române, numărul semnăturilor de susținere înregistrând o creștere fără precedent din momentul în care, la începutul lunii iulie 2013, Sfântul Sinod și-a dat binecuvântarea pentru acest proiect.

În continuare, autoritățile naționale din fiecare stat membru au la dispoziție trei luni pentru a certifica numărul final de semnături de susținere colectate. Apoi, în următoarele trei luni, Comisia Europeană și Parlamentul European vor organiza întâlniri cu inițiatorii, pentru a discuta în detaliu conținutul acestui proiect. În cele din urmă, Comisia Europeană va adopta un răspuns oficial, prezentând acțiunile pe care intenționează să le întreprindă în urma inițiativei. Totuși, Comisia nu este obligată să legisleze în urma inițiativei, dar dacă decizia va fi că un proiect legislativ trebuie inițiat, acesta va trece prin fazele obișnuite ale unui astfel de proces.

Organizatorii inițiativei vor continua acum să promoveze în fața Comisiei Europene și a Parlamentului European respectul pentru persoana umană din momentul conceperii.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom