English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

9 februarie 2012: Dezbatere asupra reformei spațiului Schengen, la Parlamentul European

Stiri >>

schengen__Small_.jpgGrupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, al doilea cel mai mare din Parlamentul European, a organizat miercuri, 9 februarie, la Bruxelles, o dezbatere asupra viitorului spațiului Schengen. Pe lângă europarlamentari, au participat și reprezentanți ai Consiliului și Comisiei Europene.

Europarlamentarii social-democrați au lansat un apel ferm guvernelor europene să înceteze a se opune reformei și, implicit, extinderii spațiului Schengen, asigurând un mai ridicat nivel de liberă circulație în cadrul Uniunii. Au fost vizate în mod special poziția Olandei în privința includerii României și Bulgariei în zona de liberă circulație, tendințele aceleiași țări, precum și ale Danemarcei, de a reintroduce controale vamale la granițe, precum și decizia de anul trecut a Franței de a interzice intrarea în țară a refugiaților nord-africani ajunși în Italia.

Hannes Swoboda, liderul social-democraților europeni, a subliniat că dreptul la liberă circulație este unul dintre marile realizări ale UE, care trebuie păzit ca atare. Admițând posibilitatea reintroducerii controalelor vamale în situații excepționale, acesta a cerut Comisiei Europene definirea în termeni clari a acestor situații, precum și a perioadei maxime în care astfel de măsuri ar putea fi aplicate.
 Participanții au subliniat, de asemenea, că mecanismul de funcționare a spațiului Schengen se bazează în primul rând pe încredere reciprocă și solidaritate între statele membre, atitudini ce ar trebui să fie cu atât mai prezente în vremuri dificile.

Europarlamentarul român Ioan Enciu a subliniat la rându-i că în momentul de față, deși România și Bulgaria au îndeplinit absolut toate cerințele necesare integrării, cetățenii acestor două țări cad victime populismului și socotelilor oportuniste ale unor politicieni, aluzie evidentă la opoziția Olandei ori a precedentului guvern eurosceptic finlandez.Back

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom