English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

9 Martie 2011: Ministrul pachistanez al minorităților religioase a fost asasinat

Stiri >>

Miercuri, 2 martie 2011, la Islamabad, capitala Republicii Islamice Pakistan, Shahbaz Bhatti, ministrul minorităților religioase din această țară, a fost asasinat de către un grup de militanți islamiști. Atacatorii au deschis focul asupra mașinii politicianului, pe când acesta se afla în drum spre serviciu.

 

Bhati.jpgBhatti era singurul creștin dintre miniștrii guvernului pakistanez, numărându-se și între susținătorii abrogării unei controversate legi, ce prevede pedeapsa cu moartea pentru orice blasfemie la adresa credinței musulmane. De altfel, ministrul nu este primul politician pakistanez care cade victimă în contextul discuțiilor asupra acestei legi; tot anul acesta, pe 4 ianuarie, Salman Taaser, guvernatorul provinciei pakistaneze Punjab, a fost împușcat de către una dintre gărzile de corp, la doar câteva zile după ce și-a exprimat sprijinul pentru abrogarea legii blasfemiei.

 Dintr-un interviu acordat recent unei televiziuni franceze (KTO), reiese că Bhatti era pe deplin conștient de pericolul la care se expune prin acțiunile sale publice de promovare a drepturilor minorității creștine din Pakistan. În plus, în timpul ultimei întâlniri pe care au avut-o, în noiembrie 2010, cu cardinalul Jean Louis Tauran, președintele Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, ministrul i-a mărturisit: „Știu că voi muri asasinat, dar aleg să îmi pun viața pentru Hristos și pentru dialogul interreligios”. Deși sfătuit de prieteni să plece din țară până când viața nu îi va mai fi pusă în pericol, Bhatti a refuzat categoric, după cum a refuzat și posibilitatea de a fi însoțit de către serviciile de securitate guvernamentale pe durata deplasărilor.

Cu un număr de aproximativ 170 de milioane de locuitori, Pakistanul este a doua cea mai populată țară majoritar musulmană de pe mapamond. Creștinii din această țară nu reprezintă mai mult de 2% (2,6 mil.), cei mai mulți dintre ei fiind romano-catolici. În semn de protest față de asasinarea ministrului, toate instituțiile Bisericii Romano Catolice din Pakistan au fost închise timp de trei zile.

 Sursa: www.asianews.it



Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom