English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

Comunicatul întâlnirii Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU)

Stiri >>

Tema: implementarea articolului 17(3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene

 

Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) s-a reunit la Bruxelles, pe 17 martie 2010. Întâlnirea a fost găzduită de IPS Mitropolit Emanuel al Franţei, Reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol pe lângă Uniunea Europeană. Scopul întâlnirii a fost discutarea participării Bisericilor Ortodoxe la dialogul cu instituţiile Uniunii Europene în vederea implementării articolului 17(3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care spune: « Recunoscându-le identitatea şi contribuţia specifică, Uniunea menţine un dialog deschis, transparent si constant cu aceste Biserici… ».

 

Comitetul a avut ca moderator pe IPS Mitropolit Emanuel al Franţei. Au fost prezenţi la întâlnire: IPS Mitropolit Atanasie de Achaia (Biserica Greciei), PS Episcop Porfirie de Neapolis (Biserica Ciprului), Pr. Anton Ilin (Patriarhia Rusă), Pr. Patriciu Vlaicu (Patriarhia Română).

 

Comitetul a decis să trimită o scrisoare Preşedinţilor celor trei instituţii principale ale Uniunii Europene: Dlui Herman Van Rompuy (Consiliul european), Dlui Jerzy Buzek (Parlamentul european) şi Dlui José Manuel Barroso (Comisia europeană). Scrisoarea a fost trimisă cu intenţia  de a încuraja dialogul dintre instituţiile UE şi Biserici.

 

Comitetul doreşte să sublinieze angajamentul Bisericilor ortodoxe pentru dialogul între, pe de o parte, Bisericile de diferite confesiuni şi comunităţile religioase care împărtăşesc valori comune şi, pe de altă parte, instituţiile UE. Acest dialog este considerat ca o slujire a persoanei umane care face faţă astăzi unor provocări majore în diferitele părţi ale Europei şi a cărei demnitate este înrădăcinată în credinţa că persoana umană este creată după chipul lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxă are o îndelungată experienţă a dialogului, deoarece acesta este inerent etosului său. În mod special, dialogul dintre comunitatea politică şi Biserici, subliniat de articolul 17(3), este cu adevărat binevenit ca manifestare a respectului mutual şi semn de speranţă pentru o Europă mai bună şi o lume durabilă.

 

Comitetul consideră că dialogul în vederea aplicării articolului 17(3) este o provocare şi o oportunitate pentru promovarea valorilor şi a principiilor fundamentale pe care s-a fondat însăşi cultura europeană şi care i-au permis să dezvolte cum ar fi justiţia, pacea, protecţia mediului, sensibilitatea în faţa situaţiilor de sărăcie şi de suferinţă, distribuţia rezonabilă a capitalului financiar, condamnarea şi evitarea tuturor felurilor de violenţă, protecţia copiilor şi a femeilor, accesul la educaţie pentru toţi, solidaritatea cu ceilalţi, libertatea de comunicare şi de exprimare, protecţia libertăţii religioase atât pentru minorităţi, cât şi pentru majorităţi şi statul de drept.

 

Importanţa valorilor şi principiilor comune pentru sustinerea vieţii sociale demne în Europa şi în lume fac să fie nevoie ca instituţiile UE să asigure un dialog între ele şi Biserici într-un cadru clar, oferind flexibilitatea necesară, precum şi în vederea unui schimb de opinii cu privire la subiecte importante care trebuie să fie abordate şi urmărite în mod serios.

Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom