English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

Concluziile Consiliului Uniunii Europene asupra intoleratei, discriminarii si violentei fondate pe religie sau credinta

Stiri >>

Săptămâna aceasta, Consiliului Uniunii Europene reunit la nivel de miniştrii de externe ai statelor membre a condamnat, printr-o declaraţie politică, intoleranţa şi discriminarea religioasă în lume.

Consiliul îşi manifestă în document « profunda preocupare » cu privire la numărul din ce în ce mai mare al manifestărilor de încălcare a libertăţii religioase, după cum o atestă recentele violenţe şi acte de terorism care au avut loc în diferite ţări împotriva creştinilor şi a locaşurilor lor de cult, dar şi a altor comunităţi religioase.

Libertatea religioasă sau de convingere este un drept universal al omului care trebuie protejat peste tot şi pentru toţi.

Este o declaraţie încurajatoare, consecinţă oarecum firească a rezoluţiilor deja adoptate de Parlamentul European, pe 20 ianuarie 2011, şi de Consiliul Europei de la Strasbourg, pe 27 ianuarie, care au deschis de fapt calea condamnării violenţelor înregistrate peste tot în lume împotriva creştinilor.

Este încurajatoare având în vedere şi îndelungile ezitări care au precedat-o, miniştrii reuniţi în sesiunea anterioară a Consiliului din data de 31 ianuarie 2011 neajungând de fapt să se pună de acord asupra unui text “neutru” din punct de vedere confesional. Aceasta cu atât mai mult cu cât la originea declaratiei stă tocmai intervenţia unor state europene care au vrut ca Europa să sancţioneze discriminarea religioasă a creştinilor.

De fapt, urmare a atacurilor recente de la sfârşitul anului trecut, cărora le-au cazut victime zeci de crestini in Orient, miniştrii de externe italian, francez, ungar şi polonez au cerut printr-o scrisoare comună adresată Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton, să întreprindă acţiuni concrete pentru a proteja libertatea religioasă în lume. Recentele atacuri împotriva creştinilor nu sunt însă cazuri izolate, statisticile confirmând o creştere alarmantă a acestora după cum se poate vedea şi în raportul anual al “Human Rights Watch” sau al “Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe”.

Prin această declaraţie, Europa şi noua ei diplomaţie în formare dă un semnal puternic partenerilor de dialog referitor la faptul că e gata să apere valorile fundamentale europene, drepturile omului, din care face parte integrantă şi dreptul la libertatea religioasă, stipulate în Tratatul UE şi Carta drepturilor fundamentale. Până acum, de multe ori în dialogul dintre UE şi terţe ţări în care creştinismul este minoritar nu exista cuvântul reciprocitate. Pentru că, dacă noţiunea de libertate religioasă face parte de mult timp din limbajul diplomaţiei americane, nu acelaşi lucru se poate spune şi de cea europeană, care promovează uneori o laicitate exagerată. Sperăm totuşi ca această decizie să constituie un progres în asumarea unei identităţi europene creştine bazată pe adevăr istoric şi realităţi concrete, prin implicarea concretă a Uniunii Europene în promovarea libertăţii religioase acolo unde ea este îngrădită sau persecutată.

Reprezentanţa Patriarhiei Române la Bruxelles

EN

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/genaff/119404.pdf

FR

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/FR/genaff/119405.pdfBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom