English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

In Franţa, Separaţia dintre Biserică şi Stat nu mai este in slujba anticlericalismului

Stiri >>

Reprezentanţii a 35 de conferinţe episcopale  catolice se întâlnesc la Paris, în cadrul Adunării Generale a Adunării Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa. Una din temele principale ale întâlnirii este Relaţia dintre Biserică şi Stat în Europa. Preşedintele CCEE Cardinalul Peter Erdö, preşedintele Conferinùei episcopale din Ungaria  a subliniat că în Europa nu există un mode de relaţii între Biserică şi Stat, deoarece particularităţile istorice şi sociologice influenţează raporturile la nivel local.(La Croix, 02 oct 2009)

 

Tratatul de la Lisabona prevede în articolul 17că Europa respectă particularităţile locale ale raportului dintre State şi Culte şi instituţionalizează dialogul dintre Uniunea Europeană, Bisericile şi celelalte organizaţii religioase sau convicţionale.

 

În ultimii ani, Franţa, considerată ca fiind cea mai radicală în ceea ce priveşte separaţia dintre Biserică şi Stat, a evoluat de la atitudinea de ignorare a fenomenului religios spre o poziţie consturctivă, de garantare a autonomiei cultelor şi de punere în valoare a contribuţiei lor în societate. Azi, 2 octombrie, Peşedintele Franţei îi va primi pe episcopii catolici, marcând şi de această dată evoluţia spre o laicitate pozitivă.

 Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom