English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

Intensificare a relaţiilor dintre Vatican şi Moscova

Stiri >>

Debutul lunii decembrie a fost punctat de câteva evenimente care marchează intensificarea relaţiilor dintre Roma şi Moscova.

Primul pas a fost făcut de către Moscova care a prezentat miercuri, 2 decembrie, la Roma, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Rolul Bisericii pentru integrarea culturală a Europei”, organizată de forumul de dialog italiano-rus al societăţii civile, o carte cu scrieri ale papei Benedict al XVI-lea.  Intitulată "Europa, patrie spirituală", lucrarea în ediţie bilingvă (rusă şi italiană) este o culegere de discursuri rostite de papa Benedict al XVI-lea în ultimii ani având ca temă Europa. Iniţiativa editorială aparţine Departamentului de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei, de aceea cartea are o introducere scrisă de Arhiepiscopul Ilarion de Volokolamsk şi marchează o premieră, fiind prima oară când Patriarhia Moscovei publică o compilaţie de texte ale unui Papă.

La evenimentul lansării cărţii s-a anunţat că Editura Vaticana intenţionează să publice şi ea, în 2010, o carte a Patriarhului Chiril al Moscovei şi al întregii Rusii, intitulată "Libertate şi responsabilitate în căutarea armoniei".

Mai multe informaţii:

 

Apoi, pe 3 decembrie, a avut loc o întrevedere între Papa Benedict al XVI-lea şi preşedintele rus Dimitry Medvedev în cadrul căreia s-a convenit „stabilirea de relaţii diplomatice complete” între Sfântul Scaun şi Federaţia Rusă. Astfel Reprezentanţa Rusiei pe lângă Sfântul Scaun va fi ridicată la rangul de ambasadă, acelaşi lucru aşteptându-se şi de la nunţiatura apostolică de la Moscova.

Mai multe informaţii:

 

Tot pe 3 decembrie, Patriarhul Chiril al Moscovei şi al întregii Rusii a primit vizita unei delegaţii de episcopi francezi condusă de Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux, Vice-preşedinte al Consiliului Conferinţei Episcopale Europene. În cuvântul său, cardinalul a subliniat că legăturile durabile care încep să se urzească între Biserica catolică şi cea Ortodoxă Rusă reprezintă unul din semnele timpului pe care Evanghelia ne invită să le examinăm şi că în această lume marcată de goana după profit şi individualism este necesară o unire a forţelor pentru promovarea adevăratului umanism pe care-l propovăduieşte credinţa creştină.

Mai multe informaţii:Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom