Pe data de 9 februarie, Parlamentul European a aprobat noua Comisie Europeană cu 488 voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 abţineri. Comisia Europeană cuprinde 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Deşi sunt desemnaţi de guvernele statelor membre, comisarii în exercitarea funcţiei lor de membri ai Comisie Europene, ei nu reprezintă statul din care provin. Ei au obligaţia de a fi independenţi şi apolitici. România a desemnat pe dl. Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar, iar portofiliul atribuit acestuia este cel al politicii agricole a Uniunii Europene.
Primul pas în formarea unei noi Comisii Europene, îl constituie alegerea Preşedintelui viitoarei Comisii. Preşedintele Jose Manuel Barroso a fost aprobat de către Consiliu de Miniştri pe data de 10 iulie 2009 şi ulterior ales de către Parlamentul European pe data de 16 septembrie 2009 pentru un al doilea mandat pentru perioada 2009 – 2014. După aprobarea dată de Parlament, preşedintele Barroso, în colaborare cu guvernele statelor membre şi-a constituit echipa de comisari care a fost supusă pe data de 9 februarie aprobării de către Parlamentul European. La rândul său, Parlamentul European a organizat audieri in luna ianuarie şi începutul lui februarie cu fiecare dintre comisarii desemnaţi pentru a stabili dacă persoanele desemnate sunt potrivite pentru funcţia de comisar european. Parlamentul European, conform prevederilor Tratatului, poate aproba sau respinge Comisia Europeană ca un întreg şi nu pe membrii Comisiei în mod individual.
Noua Comisie Europeană îşi va începe activitatea pe data de 10 februarie, după ce va depune jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.