English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

Vizita irenică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Turcia

Stiri >>

Vizita_Turcia1.jpgÎntre 27 mai-2 iunie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită irenică la Patriarhia Ecumenică şi în Capadocia. Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor consacrate, „Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni”.

 

Vizita Preafericirii Sale a început în data de 27 mai, când la Reşedinţa patriarhală din Istanbul a avut loc o ceremonie de bun venit. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu au susţinut cuvântări. În seara aceleiaşi zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit biblioteca parohiei ortodoxe româneşti din Istanbul şi a avut o întrevedere cu români care locuiesc în Turcia. De asemenea, parohul comunităţii, părintele Silviu State a primit, din partea Preafericirii Sale, crucea patriarhală.

Joi, 28 mai, în ziua de prăznuire a Înălţării Domnului Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie, alături de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la Catedrala Patriarhală “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Constantinopol.

Vineri, 29 mai, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Sanctitatea Sa Bartolemeu, Patriarhul Ecumenic, au avut dimineaţă o altă întrevedere la reşedinţa patriarhală din Constantinopol. În cadrul acestei întrevederi a fost semnat contractul de comodat pentru alţi 5 ani, cu posibilitatea de prelungire, pentru biserica ortodoxă românească „Sfânta Muceniţă Paraschevi” din Istanbul. Sfântul lăcaş a fost oferit comunităţii ortodoxe româneşti din Istambul de Patriarhia Ecumenică.
Vineri seara, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a dus la Ankara, unde a participat la o recepţie oferită de Ambasada României în Turcia.

Pe data de 31 mai, în a VII-a duminică după Paşti, numită şi a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I ecumenic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, alături de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolemeu, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Teodor” din Malakopis, Capadocia.
În aceeaşi zi delegaţia română condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat o serie de obiective turistice, printre care bisericile rupestre din Capadocia. Luni, s-a ajuns la bisericile şi mănăstirile rupestre din Goreme. De asemenea, ieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut vizite protocolare la Prefectura şi Primăria din Neapoli.

În data de 2 iunie, în ultima zi a vizitei sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit sediul noului Consulat General al României din Istanbul.

Cu prilejul vizitei Preafericirii Sale la Patriarhia Ecumenică, peste 400 de pelerini români au pleacat pe urmele Sfinţilor Capadocieni, într-o deplasare organizată de Patriarhia Română prin Centrul de pelerinaj ,,Sfântul Apostol Pavel” şi Agenţia Basilica Travel.

 

Sursa: TRINITAS TV


Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom